Fri frakt över 600 SEK
Leverans inom 1-3 arbetsdagar

Hej allihop och hej måndag,

Hur mår ni efter helgen? Jag mår sådär faktiskt. Känner fortfarande att något är på g, har lite ont i halsen och huvudvärk. Det är så frustrerande att känna så för man ÄR inte riktigt sjuk men samtidigt så är man inte helt frisk heller så man vågar sig iväg till gymmet. Eller ens orkar det för den delen ?

Så, eftersom jag inte gått och tränat idag så passade jag på att göra min favoritsoppa. Och min mans favorit. Och min sons för den delen. Den är supergod, nyttig och lätt att förbereda. Alla tycker om den och den räcker länge. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet. Denna soppa har min mamma lagat åt mig i princip hela mitt liv så om det går för lång tid utan att jag äter den så får jag cravings och måste laga till den själv ☺️ här kommer receptet, alla mått är ungefärliga för jag mäter aldrig utan går på känsla så om ni känner att något behöver läggas till eller tas bort under tillagningstiden så kör på det.

Recept ca 6-8 portioner

  •  1 gullök
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1/2 rotselleri
  • 1 bunt färsk dill
  • 500 gram kalvfärs eller nötfärs
  • 1/2 kanna eller ca 2 dl basmatiris
  • 1 ägg
  • 1 burk krossade tomater

För kryddning: 1 citron, salt, peppar, grönsaksbuljong (valfritt)

Tillagning:

Du börjar med hacka upp lök och potatis som du fräser i lite olivolja, bara nån minut eller så. Under tiden skalar du de andra grönsakerna och river dessa på ett rivjärn, den grövsta sidan. När du fräst lök och potatis så häller du på ca 2 liter vatten och kokar upp soppan. Då lägger du i de andra grönsakerna. Medan dessa kokar blandar du kalvfärsen eller nötfärsen i en dunke tillsammans med riset, ägg, salt, peppar och lite hackad dill (hälften av den bunt du har). Du blandar ihop allt till en smet och sedan rullar små köttbullar av det. Det ska bli ungefär 12 bullar. Dessa häller du sedan i kastrullen med de övriga grönsakerna och låter koka i ca 10-15 min innan du häller i krossade tomater. När du gjort det kokar du upp soppan på nytt i ca 10-15 min och under tiden passar du på att krydda med salt och peppar eller andra kryddor som ni kanske föredrar. Jag brukar ha i lite gurkmeja men det är alltså inte en del av receptet. När soppan kokat i ca 30-40 min från start så ska det vara klart. Man kan dubbelkolla köttbullarna om de är klara i mitten för att vara säker. Nu kan ni stänga av spisen och klämma i citronjuicen från citronen och ha i resten av dillen som ni hackade upp. Ni kan, om ni vill ha i en klick gräddfil i soppan när ni väl hällt upp den i era tallrikar. Voilà! Världens godaste och enklaste soppa och så nyttig och dryg. Smaklig måltid ?

Nedan kommer bilder på min soppa som jag redan hunnit äta ☺️?